Portrettintervju med Jostein Riiser Kristiansen

Jostein Riiser Kristiansen jobber som redaktør i Store norske leksikon. Han er utdannet astrofysiker og har i mange år vært en aktiv formidler av astrofysikk, blant annet gjennom bøker og radio. Han er med i termgruppa for astronomi, som publiserer astrotermer i Språkrådets termwiki.

Jostein Riiser KristiansenHva er det beste med jobben din?

Som leksikonredaktør kan jeg bruke arbeidstid på å lese konsise sakprosatekster om alle mulige slags temaer, og hver dag lærer jeg noe nytt som jeg ikke visste at jeg ikke visste da jeg sto opp om morgenen.

Hvilken utdanning har du etter videregående skole?

Jeg har studert fysikk og astrofysikk ved Universitetet i Oslo – og faktisk også et semester ved universitetet i Havanna – og har en doktorgrad i astrofysikk.

Hva var favorittfaget ditt på barneskolen?

Når vi kunne skrive stil, likte jeg norsk. Det gikk stort sett i lange, utrolige historier med totalt fravær av både realisme og refleksjoner.

Hvorfor er arbeid med terminologi viktig?

Presis terminologi er helt avgjørende for at vi skal kunne kommunisere og unngå misforståelser. Gode termer kan også bidra til forståelse gjennom å fremkalle relevante assosiasjoner. De aller beste termene gjør, i tillegg til alt det andre, språket vårt rikere og vakrere og kan utvikle seg til poetiske metaforer.

Om du kunne velge et annet yrke, hvilket og hvorfor?

Det er tusen yrker jeg gjerne skulle prøvd: programmerer, lærer, fisker, astronaut, journalist, musiker, bonde, lege, geolog, snekker og så videre. Dessverre klarer jeg ikke å tro på at vi har mer enn ett liv til rådighet.

Hva leser du helst på fritida?

Jeg pleier å være underveis i to bøker samtidig: én sakprosabok, som oftest populærvitenskap eller vitenskapshistorie, og én roman.

Hva er din favoritterm?

Da må jeg nesten velge noe fra astrofysikken og si ‘svart hull’. Det er en malende og enkel term for et svært teknisk og komplisert fenomen, og det egner seg like godt på avisforsider som i vitenskapelige tidsskrifter. Og når vi er i det dunkle universet, vil jeg også gi hederlig omtale til ‘okkultasjon’. Selv om innholdet er bekmørkt, glir det nydelig lett over tunga, akkurat som god kaffe.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:16.12.2021 | Oppdatert:16.12.2021